Vaccineren

VACCINEREN

De kracht van adjuvantia in varkensvaccins

beeld beter vaccineren Een varkensvaccin bestaat vaak uit antigenen en een adjuvans. Antigenen zijn verzwakte of gedode virus- of bacteriedeeltjes die het afweersysteem stimuleren om afweerstoffen aan te maken. Deze bieden dus de uiteindelijke bescherming aan uw dieren. Een adjuvans is een hulpstof die 'helpt' bij het presenteren van het antigen aan immuunsysteem. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten adjuvantia, met ieder een eigen specifieke werking die al dan niet aansluit op het type antigen waartegen u uw dieren wilt beschermen. In dit artikel leest u meer over de rol van adjuvantia in varkensvaccins en wat de kracht van het adjuvans Metastim inhoudt.

Waarom een adjuvans?

Per ziekteverwekker kan een andere reactie van het immuunsysteem nodig zijn voor een goede bescherming na vaccinatie. Het adjuvans is in deze de 'helper' van een varkensvaccin. Het zorgt ervoor dat de virus-of bacteriedeeltjes uit het vaccin op de juiste manier én lang genoeg gepresenteerd worden aan het lichaam. Zodat het immuunsysteem van uw dieren de kans krijgt te reageren en dus bescherming op te bouwen tegen de betreffende ziekteverwekker. Welk adjuvans er in uw vaccins gebruikt wordt, kunt u lezen in de bijsluiter van het betreffende vaccin.

Eigenschappen van een goed adjuvans
  • Presentatie aan het immuunsysteem
    Een adjuvans zorgt ervoor dat cellen van het immuunsysteem aangetrokken worden zodat deze zoveel mogelijk virus- of bacteriedeeltjes van het vaccin oppikken.
  • Depoteffect
    Een adjuvans kan ervoor zorgen dat de antigenen uit het vaccin langzaam worden vrijgelaten. Zo heeft het immuunsysteem van het varken meer tijd om te reageren en kan het een beter 'geheugen' opbouwen om bij toekomstig contact met de ziekteverwekker sneller en beter op te treden.
  • Versterken van 'gevaarsignaal'
    Het antigen dat u met vaccineren toedient is een vreemde stof voor het lichaam van het varken. Maar dat alleen is niet voldoende voor een goede reactie van het immuunsysteem. Zo zei een bekende professor onlangs: "Het immuunsysteem reageert NIET op lichaamsvreemde stoffen, maar op GEVAAR." Het adjuvans versterkt het 'gevaarsignaal' en heeft daarom grote invloed op de veiligheid van een vaccin.

De kracht van Metastim

Een bekend adjuvans, dat in een reeks circo en mycoplasma vaccins gebruikt wordt, is Metastim. Dit adjuvans vormt de basis voor veilige, niet-stroperige en makkelijk injecteerbare vaccins. Het dankt zijn kracht aan het zogenaamde 'Paard van Troje-effect'. Dit werkt als volgt:

1.
lipide
Het adjuvans Metastim bestaat uit olieachtige druppels.

2.
virusdeeltjes worden gedispergeerd
Zodra virus- of bacteriedeeltjes (antigenen) worden toegevoegd, verdelen deze zich en worden ogenomen in de Metastim-druppels.

3.
antilichamen identificeren en neutraliseren vreemde indringer
Bij het vaccineren zullen de afweerstoffen van het varken reageren. Deze gaan zich hechten aan de antigenen aan de buiten-kant van de druppels om ze vervolgens te neutraliseren. Dit is gunstig in het geval van een veldinfectie, maar funest voor de werking van een vaccin.

4.
virale antigenen in lipidedruppel zijn Paard van Troje
De antigenen aan de binnenkant van de drup-pels zijn echter onzicht-baar voor het immuun-systeem (net als de soldaten in het paard van Troje). Macrofagen ('afval-etende cellen') nemen de druppels op en nemen daarbij het beschermde vaccin antigen mee. Daarbinnen komt het vaccin antigen vrij en kan zo succesvol het immuunsysteem beïnvloeden.

Legenda:
legenda


Bent u benieuwd welke adjuvantia u in uw huidige vaccinatieschema gebruikt en of dat de meest optimale keuze is? Vraag er eens naar bij uw dierenarts.

Meer over circo bescherming